Пелети BES Сатовча – Ревю | Цени | Мнения и Коментари

127
9.6
Пелети BES Сатовча – Ревю | Цени | Мнения и Коментари
Пелети BES Сатовча – Ревю | Цени | Мнения и Коментари
Произвеждат се от бял бор
Ниско съдържание на пепел
Никаква шлака
ЗапазиЗапазенRemoved 18

АКТУАЛНИ ЦЕНИ

ОБНОВЕНА НА 01.09.2021 Цената на пелети BES е 420 лв. с вкл. ДДС от фабриката, като транспорта до съответния град се заплаща допълнително на база конкретна оферта и организация от страна на производителя.

Представяме Ви най-новото попълнение в платформата за сравнение на пелети PoToplo.eu – иглолистни пелети „BES“.

Името на марката идва от английската абревиатурата на дружеството производител – „Български енергийни решения“ АД или „Bulgarian Energy Solutions“.  Компанията произвежда висококачествени пелети клас А1 от 100% иглолистна дървесина в китното Родопско село Сатовча. За много от Вас тази марка, може да звучи непозната, но може да се каже, че компанията има изключителни традиции в дървопреработването – 25 години. Основния фокус на фирмата до 2010-2011 година са били производство на дървени палети и скари. С популяризирането на пелетите като гориво, компанията прави първата си инвестиция в периода 2011 и разширение през 2015 година.

БЕС фабрика за пелетиВ момента компанията притежава една от най-модерните и надеждни линии за производство на пелети с капацитет 1,5  тона/час. Основните машини в предприятието са на едни от лидерите в своите категории като Pezzolato, General Dies и MF Techno.

Суровина

Предвид спецификата на региона в който предприятието функционира, се преработва 100% иглолистна дървесина като 90% от влаганата дървесина в пелетите е бял бор и около 10% черен бор. Тук много от Вас ще си зададат въпроса (и съвсем основателно) какво се случва с всички онези изрезки и капаци, които остават от производството на палети? Ами в общи линии по данни от производителя се случват две неща:

 • Изрезките и капаците се влагат като гориво в сушилния процес (Тоест не попадат като суровина в пелетите).
 • Фабриката произвежда и пелети отговарящи на клас А2 по заявка.

Нещо много важно, което ни направи впечатление тук е заявката на този производител, че произвежда два различни вида пелети. И това се декларира от самия него. Много добър сигнал за репутацията, която тази компания си поставя да изгради. Не веднъж сме споменавали колко се спекулира с това. И как голяма част от производителите произвеждат пелети, отговарящи на клас А2, но ги декларират като А1.

Опаковка на пелети BES

Пелетите са опаковани в полиетиленови торби от 15 кг., наредени на дървени палета/скари и стречовани. Компанията предлага два варианта на подреждане – 66 чувала (990 кг) или 72 чувала (1080 кг.).

БЕС пелети чувал

На първо място обръщаме внимание на опаковката – много здрав чувал. Почти невъзможно е да се скъса при пренасяне, повдигане и подхвърляне. Това е важен елемент от нашия тест, защото сме споменавали за перфектни пелети с много слаба опаковка. На вид пелетите изглеждат много добре – лъскави и стегнати, но в никакъв случай сбити. По опитните знаят колко е важно това за доброто горене. Малък минус е повече от обичайното количество прах в чувала. Но както сме писали и друг път, това е нещо, което всеки производител може да контролира и обръщаме внимание на BES за насоката в която могат да усъвършенстват продукта.

Качество на иглолистни пелети BES (A1)

Относно горенето, можем да кажем, че всичко декларирано от производителя по-горе, отговаря и на нашите изпитания, които направихме (Ще качим снимки съвсем скоро). Пелетите се държат точно както трябва да се държат пелети отговарящи на клас А1 стандарта. Развиват бързо температура, остатъчната пепел е много малка, а за шлака не може да става и дума (Поне за партидата, на която направихме тест). С радост можем да заявим, че тези пелети са новото „хлапе“ в квартала, което показва, че може да се превърне в достоен конкурент на някой от най-известните пелети за които пишем тук.

Къде може да намерите пелети BES от Сатовча?

Както споменахме по-горе, компанията е с традиции на пазарите в Гърция, Италия, Македония и Албания, като тепърва започва да развива своята дистрибуторска мрежа в България и се оглежда активно за дистрибутори.

За сега единствения вариант (Надяваме се, че това ще се промени съвсем скоро) е групирането на няколко семейства и поръчката на цял камион. По този начин може да бъде постигната практически и дистрибуторска цена, която към момента от фабриката обявяват 420 лв./тон с ДДС.
Разбира се към тази цена трябва да се добави и транспорта до съответния град, но ако вземем като референция град София, то транспорта би бил от порядъка на 600 лв.
Така при една проста сметка, можем да кажем, че ако няколко семейства се съберат и си поръчат един камион, то крайната цена би била в порядъка на 440 – 445 лв./тон., което е една много добра цена за качеството, което предлагат пелети BES.

Контакти с „Български енергийни решения“ АД (BES)

9.6 Обща оценка
1 reviews
Новото "хлапе" в квартала.

Много добри пелети, здрав и стегнат чувал. Развиват бързо температура, нямат шлака. Какво повече може да иска човек!

9.2Оценка на експерта
Цена
10
Калоричност
9.5
Нисък разход
9
Ниско съдържание на пепел
8.5
Цялостно Качество
9
10Оценка на потребителите
Цена
10
Калоричност
10
Нисък разход
10
Ниско съдържание на пепел
10
Цялостно Качество
10
Какво ми харесва
 • Произвеждат се от бял бор
 • Ниско съдържание на пепел
 • Никаква шлака
Какво не ми харесва
 • Малко повече прах в чувала
 • Липса на дистрибуторска мрежа
Дай твоята оценка  |  Виж още мнения и коментари

2 Comments
Покажи всички Най-полезни Най-висок рейтинг Най-нисък рейтинг Дай твоята оценка
 1. 5
  Цена
  100
  Калоричност
  100
  Нисък разход
  100
  Ниско съдържание на пепел
  100
  Цялостно Качество
  100

  Изключително добро изгаряне, без дим през комина, няма шлаковане, почти никаква пепел.

  Полезно(7) Не е полезно(0)Вече гласувахте тук
  • Колега, от къде си взе тези пелети? Пише, че нямат дистрибутор за София? С какъв уред си?

Остави твоя коментар и оценка

Твоята обща оценка

Какви пелети да изберем - мнения, ревюта и коментари от експерти и реални потребители
Сравни избраните продукти
 • Total (0)
Сравни