Пелети BES Сатовча – Ревю | Цени | Мнения и Коментари

134
9.6
Пелети BES Сатовча – Ревю | Цени | Мнения и Коментари
Пелети BES Сатовча – Ревю | Цени | Мнения и Коментари
Произвеждат се от бял бор
Ниско съдържание на пепел
Никаква шлака
ЗапазиЗапазенRemoved 26

Представяме Ви най-новото попълнение в платформата за сравнение на пелети PoToplo.eu – иглолистни пелети „BES“.

Името на марката идва от английската абревиатурата на дружеството производител – „Български енергийни решения“ АД или „Bulgarian Energy Solutions“.  Компанията произвежда висококачествени пелети клас А1 от 100% иглолистна дървесина в китното Родопско село Сатовча. За много от Вас тази марка, може да звучи непозната, но може да се каже, че компанията има изключителни традиции в дървопреработването – 25 години. Основния фокус на фирмата до 2010-2011 година са били производство на дървени палети и скари. С популяризирането на пелетите като гориво, компанията прави първата си инвестиция в периода 2011 и разширение през 2015 година.

БЕС фабрика за пелетиВ момента компанията притежава една от най-модерните и надеждни линии за производство на пелети с капацитет 1,5  тона/час. Основните машини в предприятието са на едни от лидерите в своите категории като Pezzolato, General Dies и MF Techno.

Суровина

Предвид спецификата на региона в който предприятието функционира, се преработва 100% иглолистна дървесина като 90% от влаганата дървесина в пелетите е бял бор и около 10% черен бор. Тук много от Вас ще си зададат въпроса (и съвсем основателно) какво се случва с всички онези изрезки и капаци, които остават от производството на палети? Ами в общи линии по данни от производителя се случват две неща:

 • Изрезките и капаците се влагат като гориво в сушилния процес (Тоест не попадат като суровина в пелетите).
 • Фабриката произвежда и пелети отговарящи на клас А2 по заявка.

Нещо много важно, което ни направи впечатление тук е заявката на този производител, че произвежда два различни вида пелети. И това се декларира от самия него. Много добър сигнал за репутацията, която тази компания си поставя да изгради. Не веднъж сме споменавали колко се спекулира с това. И как голяма част от производителите произвеждат пелети, отговарящи на клас А2, но ги декларират като А1.

Опаковка на пелети BES

Пелетите са опаковани в полиетиленови торби от 15 кг., наредени на дървени палета/скари и стречовани. Компанията предлага два варианта на подреждане – 66 чувала (990 кг) или 72 чувала (1080 кг.).

БЕС пелети чувал

На първо място обръщаме внимание на опаковката – много здрав чувал. Почти невъзможно е да се скъса при пренасяне, повдигане и подхвърляне. Това е важен елемент от нашия тест, защото сме споменавали за перфектни пелети с много слаба опаковка. На вид пелетите изглеждат много добре – лъскави и стегнати, но в никакъв случай сбити. По опитните знаят колко е важно това за доброто горене. Малък минус е повече от обичайното количество прах в чувала. Но както сме писали и друг път, това е нещо, което всеки производител може да контролира и обръщаме внимание на BES за насоката в която могат да усъвършенстват продукта.

Качество на иглолистни пелети BES (A1)

Относно горенето, можем да кажем, че всичко декларирано от производителя по-горе, отговаря и на нашите изпитания, които направихме (Ще качим снимки съвсем скоро). Пелетите се държат точно както трябва да се държат пелети отговарящи на клас А1 стандарта. Развиват бързо температура, остатъчната пепел е много малка, а за шлака не може да става и дума (Поне за партидата, на която направихме тест). С радост можем да заявим, че тези пелети са новото „хлапе“ в квартала, което показва, че може да се превърне в достоен конкурент на някой от най-известните пелети за които пишем тук.

Къде може да намерите пелети BES от Сатовча?

Както споменахме по-горе, компанията е с традиции на пазарите в Гърция, Италия, Македония и Албания, като тепърва започва да развива своята дистрибуторска мрежа в България и се оглежда активно за дистрибутори.

За сега единствения вариант (Надяваме се, че това ще се промени съвсем скоро) е групирането на няколко семейства и поръчката на цял камион.

Контакти с „Български енергийни решения“ АД (BES)

9.6 Обща оценка
1 reviews
Новото "хлапе" в квартала.

Много добри пелети, здрав и стегнат чувал. Развиват бързо температура, нямат шлака. Какво повече може да иска човек!

9.2Оценка на експерта
Цена
10
Калоричност
9.5
Нисък разход
9
Ниско съдържание на пепел
8.5
Цялостно Качество
9
10Оценка на потребителите
Цена
10
Калоричност
10
Нисък разход
10
Ниско съдържание на пепел
10
Цялостно Качество
10
Какво ми харесва
 • Произвеждат се от бял бор
 • Ниско съдържание на пепел
 • Никаква шлака
Какво не ми харесва
 • Малко повече прах в чувала
 • Липса на дистрибуторска мрежа
Дай твоята оценка  |  Виж още мнения и коментари

3 Comments
Покажи всички Най-полезни Най-висок рейтинг Най-нисък рейтинг Дай твоята оценка
 1. Отговор
  Огнян Райчев 29.08.2022 at 19:26

  Здравейте,
  испанска верига магазини и складове търси дървени пелети А1 и А2. Дългосрочно сътрудничество. Чували 15 кг и биг-бегове.
  Моля за среща при Вас или в София, за разговори.
  Също така моля за оферта exw за пробна доставка.
  Когато Ви е възможно.
  Поздрави

 2. 5
  Цена
  100
  Калоричност
  100
  Нисък разход
  100
  Ниско съдържание на пепел
  100
  Цялостно Качество
  100

  Изключително добро изгаряне, без дим през комина, няма шлаковане, почти никаква пепел.

  Полезно(8) Не е полезно(0)Вече гласувахте тук
  • Колега, от къде си взе тези пелети? Пише, че нямат дистрибутор за София? С какъв уред си?

Остави твоя коментар и оценка

Твоята обща оценка

Какви пелети да изберем - мнения, ревюта и коментари от експерти и реални потребители
Logo
Сравни избраните продукти
 • Total (0)
Сравни