Начало » Котел или камина на пелети – кое да изберем?

Котел или камина на пелети – кое да изберем? Плюсове и минуси

Подходящо за по-големи площи150 м2 и повече
VS
Повече място за съхранение
VS
Може да гори пелети с по-лошо качество
VS
Изисква ежедневна поддръжка
VS
По-голям уют
VS

Котел или камина на пелети? Какви са плюсовете и минусите?

Кое да изберем?

Изборът на уред за отопление не е шега и всеки, който предприема тази стъпка трябва да подходи много отговорно. В противен случай рискувате да инсталирате неподходящ уред или уред с неподходяща мощност, което ще доведе до по-висок разход на гориво, а от там и ще ощетите семейния бюджет.

Видове камини на пелетиНа пазара се предлагат уреди (камини на пелети), които работят на въздух (сухи камини), които не са обект на това сравнение. За да сме напълно коректни при направата на сравнението противопоставяме котел на пелети на водна ризка с камина на пелети на водна риза. Тоест уреди, които загряват вода и по този начин отопляват Вашето жилище.


Как работи камината на пелети

На диаграмата е показан принципът на работа на пелетната камина. Независимо дали тя е на въздух (суха) или на водна риза, принципът на работа е един и същ.

Кога е подходящо да изберем камина на пелети?

При избора на подходящ уред, трябва да се прецени какво ще отоплявате. Камините са по-подходящи за апартаменти, тъй като са по-компактни, не изискват отделно помещение а и предават невероятна естетика и уют на помещението в което са инсталирани. Друг плюс при пелетните камини е тяхната по-висока икономичност. Те са конструирани по такъв начин, че освен загряването на вода, излъчват и топлина от самата камина. За тази цел имат огнеупорно стъкло, през, което може да наблюдавате процесът на горене. По този начин получавате невероятен комфорт през зимата от истински огън.

Освен плюсовете, отоплението с камина на пелети има и някой минуси, които е редно да споменем. На първо място, всички пелетни уреди имат пълна автономност – тоест процесът по запалване, горене и почистване е автоматичен. Но за разлика от котлите, камините имат по-малко място за съхранение на пелети. Най-масовите камини побират между 15 и 30 кг. пелети.

Бункер на пелетна камина

В зависимост от мощността и часовете работа ще бъде необходимо да зареждате вашата камина с гориво почти всеки ден. Отделно за да работи перфектно вашата камина на пелети е необходимо тя да бъде почиствана всеки ден. За целта е необходимо да инвестирате в специална прахосмукачка, с която да изсмуквате остатъчната прах. Някой хора намират това за досадно. Важно е да знаете, че камините на пелети са конструирани по такъв начин, че могат да работят само с премиум пелети, които обикновено са по-скъпи. Ние не смятаме това за минус, защото с качествени пелети, се постига най-добра икономия, а от там и постигате по-добра крайна цена.

виж класация на най-добрите пелети за 2019

Кога е подходящо да изберем котел на пелети?

Котелът на пелети на водна риза може да бъде прекрасно съоръжение, когато отоплявате по-голяма квадратура. Обикновено котел на пeлети е подходящ за хора, които живеят в къща. Специфично за този уред е, че се изисква отделно помещение в което да бъде разположен. Друг много голям плюс е по-голямата автономност на котлите на пелети. Техните бункери са проектирани по такъв начин, че могат да работят няколко дена, без да бъдат зареждани. Много важен момент и видът на горелката в самия котел. Повечето котли са проектирани по такъв начин, че могат да работят с пелети от по-ниско качество.

Ние от PoToplo.eu не препоръчваме този вариант, защото тук поговорката евтиното излиза по-скъпо важи на сто процента. Има обаче все още някой райони в страна в които просто няма достъп до качествени пелети. Тогава е добре да изберете този вариант, защото непретенциозните горелки/котли могат да горят всякакви пелети.

Съвети за поддръжка на котел и камина на пелети

Както всяко устройство, което осигурява отопление и тези изискват своята поддръжка. За да постигнете най-добрата икономия и за да сте сигурни, че вашият котел или камина на пелети ще ви служат дълги години е необходимо да спазвате няколко прости правила, описани в диаграмата по-долу.

Поддръжка на пелетни камини и котли

Всекидневно:

Бункера за пелети: Проверете дали има натрупан прах и го премахнете. Пелетите с по-високо съдържание на прах, оставят повече прах в бункера. Почиствайте го всекидневно

Горивната камера: Проверявайте горивната камера, за да се уверите, че въздушните отвори са чисти и отворени.

Седмично:

Отворете най-долната врата на камината/котела и изхвърлете натрупаната пепел. При използването на качествени пелети, тази поддръжка може да се прави еди път на две седмици при котли и един път седмично при камини.

Периодична поддръжка:

Горивната камера: Почистете горелката, ако забелязвате натрупване на сажди и шлака.

Пепелник: пепелта, която се натрупва в пепелника, може да бъде доста лека и при по-силен вентилатор тази пепел, може да влезе през вентилационните отвори. Това изисква почистване за да се гарантира, че пелетната камина ще работи ефективно.

Стъкло: Почистете стъклото, за да предотвратите натрупването на сажди, колкото по-дълго отлагате почистването, толкова по-трудно ще бъде да отстраните саждите от стъклото.

Топлообменник: Това е елемент, който задължително трябва да се почиства на няколко месеца с цел ефективност на камината. Някой модели имат устройство, което го прави автоматично, а други изискват това да се извърши от професионалист.

Един път годишно:

Ние от PoToplo.eu препоръчваме Вашият уред – независимо дали той е котел или камина на пелети, да бъдат проверявани и обслужвани веднъж годишно от специалист. По този начин ще гарантирате дългият експлоатационен живот на Вашите уреди.

Защо да купя?

Котел на пелети на водна риза

Котел на пелети

  • Подходящ за по-големи помещения (къща)
  • Мога да горя пелети с по-ниско качество
  • Изисква по-малка поддръжка

Камина на пелети на водна риза

Камина на пелети

  • По-икономични
  • Част от интериорния дизайн
  • Подходящи за апартаменти

Какви пелети да изберем - мнения, ревюта и коментари от експерти и реални потребители
Logo
Сравни избраните продукти
  • Total (0)
Сравни