ПЕТ ЗАБЛУДИ И ЕДНА ИСТИНА ЗА ТЕРМОПОМПИТЕ

1. Стига с тия скъпи термопомпи, купувам си няколко климатика и готово.

ЗАБЛУДА!
Разбира се, че е така – климатиците са по-евтини и се монтират бързо. Но, както споменахме вече, комфорта на отопление е несравним, климатиците не топлят баните, тоалетните, коридорите, нито топлата вода в бойлера.
 

2. Най-добрите термопомпи загряват водата над 70°С

ЗАБЛУДА! 
Термопомпите са най-ефективни (и спестяващи сметки), когато загряват водата до относително ниска температура. Но достатъчна за нашия конфорт.
 

3. Само инверторните термопомпи работят при ниски температури, като -15°С, Он/Оф машините работят само до -5°С.

ЗАБЛУДА!
Термопомпите губят мощност при спадане на температурите, разбира се. Инверторните по-малко (но са по-скъпи), а Он/Оф повече. Но и двата типа няма да ви изоставят, просто сметките за ток нарастват. За радост при нас -15 става рядко и за малко.
 

4. Важно е да си купя термопомпа с голям капацитет, за да ме топли добре.

ЗАБЛУДА!
Не е важно дали термопомпата е с голям или малък капацитет, а е важно да е добре изчислена. Тук е работата на истински добрите инженери. Нашите партньори са такива.
 

5. Имам изградена инсталация – тръби и радиатори, само си купувам термопомпа, включвам я и готово.

ЗАБЛУДА!
Както казва един колега, термопомпата прави само половината от магията, другата половина (и май по-важната) е добре изчислената система с правилните отоплителни тела. Тук отново са незаменими добрите инженери.
 

И сега истината, която е универсална и не касае само термопомпите:

ИЗОЛАЦИЯ!
Каквото и да си говорим, няма по-скъпа, (а и вредна за околната среда) практика, от тази да отопляваме околната среда през стените и прозорците си! Независимо с какъв отоплителен уред или гориво.
Поради това, по-рано или по-късно, с по-евтини или по-скъпи материали, с майстори или с братовчедите (най-добре със специалисти в бранша, разбира се), със скътани пари или с кредит (или по програмите?), но трябва да изолираме нашия дом/офис/друго и да сменим дограмите с разумни. 
В противен случай хвърляме (повече или по-малко) пари на вятъра!
Какви пелети да изберем - мнения, ревюта и коментари от експерти и реални потребители
Logo
Сравни избраните продукти
  • Total (0)
Сравни