Pellet Box

Иновативният бизнес модел на Pellet Box прави отоплението на пелети по-лесно, удобно и екологично

Димитър Конев и екипът му създават първата компания, която предлага цялостно решение за улеснение на потребителите на пелети. Pellet Box е система от услуги, която включва бърза доставка и предоставя за безплатно ползване на специализиран бункер за съхранение на пелети на стойност 4 000 лв. от немската компания на ABS, един от европейските лидери в бранша. Предлагат и автоматизация, която подава пелети от пелетния бункер към горелката на котела. Срещнахме се с Димитър, за да ни разкаже повече за иновативния бизнес модел и това как успява да улесни потребителите.

Как се роди идеята за Pellet Box? Какво ви накара да стартирате този изцяло нов бизнес за България?

Идеята за Pellet Box e вдъхновена от хората, които използват пелети за отопление за своите домове и сгради, както и от бизнесите, които намират приложение на биогоривото в индустрията. 

Повече от десет години аз и екипът ми сме в този бранш. Всеки ден работим и общуваме с битови и корпоративни клиенти, търговци, доставчици и производители на пелети. Точно заради това, разбираме проблемите на всяка от страните, отлично знаем какви са нуждите на съвременния потребител и кои са липсващите звена на пазара. 

Така се роди идеята за Pellet Box, първоначално. След това концепцията се превърна в израз на нашето желанието да развием отоплението на пелети в България до европейско ниво. Но най-важният урок, за който си дадохме сметка беше това, че за да постигнем целите си, трябва да бъдем адаптивни към промените, като в същото време се съобразим със стандарта на средностатистическия потребител на пелети у нас.  

Pellet Box

Доставките на насипни пелети със специализиран камион са масова практика в Европа, от десетилетия насам. Методът не просто създава удобство и спестява много усилия, свързани с време за организация и физически труд, но и елиминира потребността от найлоново пакетиране. В днешни дни преходът към възобновяеми източници на енергия е крайно наложителен и се случва с все по-бързи темпове. Затова няма как да пренебрегнем екологичния аспект на услугата.

До този момент в България нямаше нито един специализиран камион за извършване на доставка на насипни пелети. Бяхме наясно, че причината за това не е липсата на интерес от страна на българите, а фактът че малко хора притежават надеждно място за съхранение на големи количества от насипния материал. В останалите европейски страни, всеки собственик на котел за пелети притежава и бункер за тяхното съхранение. Но знаем, че инвестицията в подобно специализирано оборудване е сериозен разход, който би бил пречка за много хора. За да прокараме Pellet Box на пазара, освен смелост се изисква и много по-различен подход. Поради тази причина, разработихме нестандартен бизнес модел, който нито един от доставчиците до момента не предлагал. Щастливи сме да заявим, че цялата идея вече се превръща в реалност. 

Разкажете ни повече за иновативния бизнес модел, по който Pellet Box работи?

Предоставяме специализирано оборудване за съхранение на пелети, т. нар. пелетен бункер на всеки, който има договор за доставка на пелети с Pellet Box. Единственото условие за потребителите е да използват най-малко 4,5 т пелети за отоплителен сезон и да разполагат с пространство от 4 кв. м, където да инсталираме пелетния бункер. 

Бункерът представлява стабилна конструкция, която заема само 4 кв. м пространство, но побира в себе си цели 3 т пелети. Притежава гъвкави стени, изработени от технически текстил, които защитават пелетите от запрашаване.

Инсталираме този пелетен бункер в подходящо за целта място в дома на всеки наш клиент, за да осигурим условия за извършване доставки в пелетен камион. Цената за закупуване на подобен специализирано оборудване е около 4 000 лв. Това е основната пречка, която би възпрепятствала потребителите в използването на технология, която на практика улеснява живота им. Нямахме друг избор, освен да се погрижим за нейното преодоляване.

Какви предимства осигурява този тип доставка за клиента?

 

За разлика от всички останали доставчици на пазара, които продават пелети в чували по 15 кг, ние доставяме в насипно състояние. За целта използваме специализиран камион, произведен от австрийска компания Trooper. Пелетите се транспортират автоматично по маркучи от камиона до пелетния бункер. 

Само 15 минути са необходими, за да бъдат доставени 3 т пелети. A най-хубавата част за потребителите, е че не се налага да участват в процеса по никакъв начин. 

Дори и складът за гориво да не е удобно разположен, гъвкавите маркучи, по които пелетите преминават към бункера, лесно се адаптират и достигат до труднодостъпни места. Наложи се да прекараме 3 т пелети през малко прозорче на склад, който се намира на втори етаж. Това не представляваше проблем, въпреки факта, че единственото подходящо място да паркираме камиона се намираше на 60 метра разстояние.     

Защо избрахте пелети Schweighofer?

Pellet Box е премиум услуга, затова не се допускат компромиси с качеството. От дълги години работим с различни български и чуждестранни марки пелети. Спряхме се на румънските иглолистни пелети клас А1 Schweighofer, защото са сертифицирани и достатъчно добре познаваме качествата им. Трябваше да сме сигурни, че при всички случаи ще избегнем възможност от разпадане на материала на прах, по време на транспортиране. В момента правим опити с букови пелети и предполагаме, че цената ще бъде още по-атрактивна.

Как се случва автоматизирано подаване на пелети към горелката?

Мощна вакуумна система транспортира горивото и върши цялата работа по ежедневното пренасяне и изсипване на материал в горелката вместо клиента. Технологията се грижи за това, бункерът да котела бъде винаги пълен.

Автоматизираното подаване на пелети от бункера към горелката е допълнителна услуга, която спестява почти всички ежедневни ангажименти и прави зимата много по-лежерна. Използването й осигурява на потребителите повече свободно време, което да прекарват със своите семейства. “Приятно е да забравиш за болките в кръста, причинени от физическото натоварване, причинено от разопаковане и изсипване на чувал след чувал, всеки ден.”, споделя клиент, който вече използва Pellet Box.

Какво количество найлонов отпадък спестявате на планетата?

За да се опакова един тон пелети са необходими между 4.2 и 4.5 кг. полиетилен. По данни на PoToplo.eu само в София окръг годишно се потребяват над 100 000 тона пелети. Отново по данни на PoToplo.eu – пазарът на пелети има ръст с 15% годишно. Това означава, че за една година, само в София окръг се генерират между 420 и 450 тона битов отпадък конкретно от опаковката на самите пелети. В същото време, чувалът като опаковка не позволява той да се използва многократно или за други цели – например като контейнер за изхвърляне на друг битов отпадък. 

Цената на опаковката на един тон пелети представлява между 5% и 7% от цената на продукта. Доставката с Pellet Box спестява 215 бр. найлонови чувала отпадък, на всеки 3 т пелети и часове наред тежък труд.

Как ви възприемат хората, когато за първи път разбират за Pellet Box?

Почти всеки, до когото сме достигнали по един или друг начин, проявява интерес и иска да знае как работи Pellet Box. На първо място, разбира се, питат каква е цената на пелетите. В момента се борим с това, че цената е несправедливо висока, спрямо тока и цената на дървата за огрев, които са държавно субсидирани. Въпреки това, нашите доставки с пелетен камион не включват допълнителна надбавка над стандартната цена за тази марка. 

Услугите на Pellet Box са естествена стъпка, която помага на случващия се с все по-бързи темпове преход към възобновяеми източници на енергия. Също така са съобразени с изискванията и нуждите на съвременния градски човек, който цени времето и спокойствието си. Ако искате да се възползвате от революционното решение за отопление на пелети или да получите повече информация по темата, не се колебайте да се свържете с тях. 

Какви пелети да изберем - мнения, ревюта и коментари от експерти и реални потребители
Logo
Сравни избраните продукти
  • Total (0)
Сравни