Какви пелети да си купя? или Буквар за пелети

Буквар за пелети

Какви пелети да си купя? Въпрос, който всеки си задава много често. Тук е мястото за всеки, който иска да научи повече за пелетите, тяхното качество, сертификати, произход и пр.

Твърде често фразата „качествени пелети се използва неправилно. Намираме я почти във всяка реклама, всеки сайт на производител или търговец. Но наистина ли това, което тези търговци обявяват е така? На пазара предлагането на пелети става все по-голямо. Разнообразието както в ценово отношение, така и по отношение на качеството варира в двата полюса. Нормално е да си задаваме въпроси като: Какъв котел да избера? Каква горелка да си сложа? По-евтино ли е отоплението с пелети? Какви пелети да си купя? Много разумни въпроси, на които ще се опитаме да дадем отговор в този раздел.

В Европейския съюз стандартите за качество на пелетите се определят единствено от европейския стандарт (EN 14961-2), който определя строги ограничения за свойствата на пелетите – дължина, диаметър, съдържание на пепел, съдържание на влага и др.

Какво означава ENplus за качеството на пелетите?

През 2010 г. Европейската асоциация на производителите на биомаса (AEBIOM) създаде стандарта ENplus. По този начин AEBIOM има за цел да наложи контрол върху цялата производствена верига – от прибирането на реколтата до крайните потребители. ENplus включва три категории качество. Това са А1, А2 и B . Категория А1 нормите за съдържание на пепелт в пелетите са по-строги. В категория А2 нормите за съдържание на пепел  достигат до 1,5%. Третата категория касае промишлените пелети, където критериите са значително занижени.

Логото на ENPLUS за качество А1

Лого на ENplus A1

Когато казваме, че някои пелети са качествени, то това означава, че пелетите отговарят на изискванията на европейския стандарт (EN 14961-2). Основните параметри, на които трябва да отговарят пелетите от категория А1 (пелети с по-високо качество) са следните:

  • влажност <10%
  • съдържание на пепел <0,7%
  • мощност> 4,7 kWh / kg
  • сяра <0.03%
  • плътност> 600 kg / m3

Защо повечето производители нямат сертификат ENplus?

Причината за това не е контролът, наложен от сертифициращия орган, а допълнителните разходи за цената на крайния продукт. Тъй като българският пазар на пелети е особено чувствителен, наличието на такъв сертификат ще натовари разходите за пелети с 15-17 лв. (~ 8.5 евро) допълнително на тон. Това няма да направи продукта конкурентен. Така че това, което повечето производители правят, за да получат най-добрата стойност за крайния потребител, са периодичните проверки в сертифицираните лаборатории и сертифицирането на продукта съгласно стандарта.

Експертите препоръчватВИНАГИ ПРОВЕРЯВАЙТЕ ДАЛИ ДАННИТЕ ПОСОЧЕНИ В СЕРТИФИКАТА НА ПРОИЗВОДИТЕЛЯ, ОТГОВАРЯТ НА ТЕЗИ, ПОСОЧЕНИ НА ОПАКОВКАТА

Важен ли е цветът на качеството на пелетите?

какви пелети да си купя

И да, и не! Фактът, че някои пелети са по-светли от други, не означава, че те са по-качествени. Цветът на пелетите зависи от вида на дървесината, използвана при производството им. Тоест, в случая на дървесни стърготини и дървообработващи фирми като дърводелци, мебелни фабрики и др. Мнозина все още вярват, че най-светлите пелети са по-качествени. Има производители, които получават лошо качество на дървесината (дъски, брикети и др.) И добавят избелители или други видове биомаса за подобряване на цвета. И все пак въпросът „Какви пелети да си купя?“ – няма еднозначен отговор. Ето защо препоръчваме – винаги искайте сертификат за проверка от вашия доставчик или гаранция за качество от производителя. Към момента ни е известно само един производител, който предлага 100% връщане на парите при лоши пелети, като гаранция за качество на своите продукти. Това е единственият начин да се уверите, че купувате качествени пелети.

Какви пелети да изберем - мнения, ревюта и коментари от експерти и реални потребители
Logo
Сравни избраните продукти
  • Total (0)
Сравни