Видове пелети

Широколистни или иглолистни пелети

Кои видове пелети са по-добри? Широколистни или иглолистни пелети са по-калорични? Дали дървесните пелети са изработени от широколистна или иглолистна дървесина няма абсолютно никакво влияние по отношение на това как тези пелети ще изгарят. Много хора ще твърдят, че да имаш перфектно горене само пелети от твърда (широколистна) дървесина трябва да се изгарят и обратно, някои хора ще твърдят, че пелетите от иглолистна дървесина са единственият начин да получиш високо качество. Е готови ли сте за истината. НИТО ЕДНА ОТ ТЕЗИ ХИПОТЕЗИ НЯМА ДОСТАТЪЧНО АРГУМЕНТИ!

ВНИМАНИЕ: Този материал показваме каква е  принципната разлика между широколистни и иглолистни пелети. Това не означава, че едните не са по-добри от другите, като е добре да се прави сравнение между конкретни марки.

Каква е общата заблуда?

Много хора, които са се отоплявали на дърва знаят добре, че за да постигнат добро и качествено отопление трябва да използват широколистна дървесина. (Обикновено бук, габър и дъб). Това е вярно, защото в печките на дърва, широколистната дървесина ще гори по дълго и ще отделя повече топлина от иглолистната дървесина, която от своя страна ще изгори много бързо и ще остави повече боклук в печката.

Широколистни или иглолистни пелети са по-добри?

За да изясним ситуацията нека ви покажа следните аргументи:

Първо, единствената причина, поради която твърдото дърво отделя повече топлина и гори по-дълго в печката е, че твърдата дървесина, в естественото си състояние, има много по-голяма плътност от тази на иглолистната дървесина. Например, когато имате две еднакви по размер парчета дърво, да кажем едното е дъб (твърда дървесина), а другото е от бор (иглолистна дървесина), ще получите много повече топлина от дъба, отколкото от бора. Обаче, ако вземете две купчини дървесина – десет килограма дъб и го сравните с десет килограма бор, ще забележите, че купчината дъб ще е с много по-малък обем от тази на бора.

С други думи десет килограма дъб има толкова енергия (или топлина), колкото и в десет килограма бор. Всичко това се свежда до плътността на цялото дърво. Ако изсушим едното и другото, ще получим еднакво количество енергия (топлина / BTUs) на килограм.

Магията, когато дървесината се превръща в пелети

Не забравяйте обаче, че за да бъдат произведени дървесни пелети, първичната суровина трябва да се превърни в малки частици – трици или стърготини. И независимо от това, дали дървените стърготини са от твърда дървесина, иглолистна дървесина или смес от двете, те всички ще се сгъстят до една и съща висока плътност, независимо от това дали дървеният материал е дъб, бор, бук, ела или друг вид дървесина. Това е абсолютен факт и нещо, което често е източник на объркване за много потребители които преминават на дървесни пелети. Затова наистина няма такова нещо като пелети от „твърда” или „мека” дървесина… има само дървесни пелети!

Това ни води до твърдение, което направихме по-рано тук. Иглолистната дървесина, в едно дърво (в естественото си състояние) ще гори много по-бързо и ще отдели много повече боклук от твърдата дървесина. Това е вярно… но ето защо. Ако някога сте виждали борови дървета, ще забележите смола, сълзяща на места, където или кората е била изстъргана или има счупен клон. При изгарянето на суровото дърво тази смола ще се преобразува във вещество, наречено креозот и изгарянето ще бъде много мръсно. Но разберете, че това вещество съществува само във външния жив слой на дървото.

Качествените и добри дървесни пелети, независимо дали са от твърда дървесина или иглолистна дървесина, няма да имат кора или тя ще бъде с много ниско съдържание.. Ето защо, за разлика от дърва за огрев в дървесна печка, пелетите от иглолистна дървесина ще имат същата висока плътност като пелети от широколистна дървесина и ще горят също толкова чисто, колкото пелети от бук и дъб. И все пак широколистни или иглолистни пелети са по-добри?

Виж сравнение на широколистни и иглолистни пелети

Широколистни или иглолистни пелети са по-добри?

Не винаги трябва да се обобщава… Това разбира се не означава, че всички пелети от иглолистна дървесина са страхотни, нито пък, че всички твърди дървесни пелети са страхотни. Истината е, че на пазара се предлагат много качествени дървесни пелети от иглолистна и широколистна дървесина, както и пелети с много лошо качество от мека и твърда дървесина.  Това, което е важно да запомните е, че не толкова вида на дървесината е ключов. Това, което наистина има значение е колко чиста е суровината от която се произвеждат пелетите, както и какво е съдържанието на влага – това прави голямата разлика в качеството.

Какви пелети да изберем - мнения, ревюта и коментари от експерти и реални потребители
Logo
Сравни избраните продукти
  • Total (0)
Сравни