Избор на пелети – какво трябва да знаем?

Избор на пелети - какво трябва да знаем

Независимо дали си купувате камина или котел на пелети за първи път или се отоплявате на пелети от 10 години, винаги ще има някой предизвикателства, пред които ще се изправите при направата на избор на пелети.

Какво трябва да знаем?

Не мога да ви кажа с колко хора съм се сблъсквал през годините, които са били обсебени от намирането на най-горещите пелети… Или пелети с най-ниска пепел или са излезли на „лов“, за да намерят пелети с възможно „най-добрите характеристики“, които могат да намерят. Тези хора са от породата, които внимателно ще четат и сравняват етикетите и спецификациите на производителите, включително съдържанието на пепел, показателите за калоричност и влага. И всичко това само за да разберат, че техният „лов“ не е нищо повече от преследването на една илюзия.

Е, чуйте какво имам да ви кажа, защото определено ще ви спестя много главоболия и време…

На първо място, показателите на всеки един чувал с пелети, параметрите за пепел, влага, калоричност които виждате, отпечатани върху чувала (както и останалата част от информацията, отпечатана на етикета и спецификациите), в най-добрия случай се разминават с истината. Разберете ме добре – все още производителите на пелети работят в „дивия запад“, когато става въпрос за политики относно качеството и „истината в етикетирането“. (Все пак има орган, който се опитва да въведе и наложи стандарт на тестване за осигуряване на качеството, но все още контрола е спорен)  В момента всеки производител практически може да постави каквото си поиска върху чувала, без да носи някакви последствия от грешна информация. За това винаги приемайте всички характеристики с голямо недоверие, тъй като много често информацията там не кореспондира на действителността. Ако все пак си свършите домашното (както се казва) има голяма вероятност да си купите хубави пелети. Важно е да знаете какво търсите.

Доверието при избор на пелети

По същество е добре да познавате доставчика и/или производителя на вашите пелети. Избягвайте да се доверявате на търговци за един сезон. Обикновено те внасят ниско качествени пелети – гонят ниска цена и след това изчезват от пазара. Сметката обаче я плащаш ти. За това никога не купувай пелети само и единствено заради по-ниската цена.

Как да проверим качеството на пелетите – 6 правила

Основни и вторични производители

Винаги се интересувайте от източника на суровините, които се използват в производствения процес. Правете това винаги, когато се опитвате да предскажете качеството на дадена марка дървесни пелети. По принцип съществуват два вида производители на дървесни пелети. Основни производители и вторични производители. Основни производители са обикновено големи компании, които преработват целулоза (обла дървесина). Вторичните производители – това са малки производители, които преработват остатъчни суровини от друга дървопреработвателна промишленост.

Обикновено пелетите на вторичните производители ще бъдат малко по-евтини, но там рискувате с изключително променливо качество. Това е така, защото обикновенно те купуват трици, капаци и други дървесни отпадъци от други производители. По този начин не могат да гарантират константна суровина, а от там и постоянно качество на пелетите.

Това е основната суровина, от която се произвеждат пелетите с по-ниско качество

Първичните производители обикновенно са фабрики, които са фокусирани само и единствено в производството на пелети. Те използват само и единствено като суровина обла дървесина, което гарантира постоянното качество. В този случай пелетите могат да бъдат малко по-скъпи. Това се дължи на факта, че има много повече стъпки до достигане на нужния материал за да се превърне в пелети, което от своя страна изисква повече енергия.

Използването на евтини пелети може да изглежда като добра алтернатива за вашето домакинство, но имайте предвид, че прекарването на един сезон с изгарянето на по-евтините марки може да бъде дълго и трудно за много от вас. Тези, които вече са се сблъсквали с този кошмар, знаят за какво говоря.

Какви пелети да изберем - мнения, ревюта и коментари от експерти и реални потребители
Logo
Сравни избраните продукти
  • Total (0)
Сравни