Качествени пелети – как да ги познаем – няколко прости правила

Качествени пелети? Независимо дали си купувате пелети за да отоплявате дома си или да ги използвате като гориво за вашия бизнес е важно те да са качествени. Това е така, защото макар и качествените пелети да струват малко по-скъпо, това се отплаща поради по-ниския разход и по-бързото достигане на зададената температура.

Ето защо създадохме няколко прости правила, които може да прилагате, когато проверявате дали едни пелети са качествени. Особено важно е да правите това преди да закупите по-голямо количество пелети.

1

Стъпка 1: Първото впечатление е винаги важно!

Вида на пелетите

Както за много други неща и в случая това важи за качествените пелети. Можете да прецените качеството на дървесните пелети по външния им вид. Добрите дървесни пелети имат нещо общо:

Равномерна дължина:

Всъщност ако вземем един пелет, няма да има голямо значение дали той е дълъг 30 мм или 35 мм. Но когато купуваме пелети на тон опаковани в чували по 15 кг. или биг бегове, това определено има огромно значение.  Еднаквата дължина отразява постоянната и стабилна работа на машината (пелети пресата) която е произвела  тези пелети. Според стандарта ENplus оптималната дължина трябва да бъде от 30 мм до 40 мм. Ако дължината е много различна, това вероятно е причинено от неправилно поставяне на ножа за рязане на пелет пресата.

Казано с други думи, ако дължината на пелетите не е равномерна това може да доведе до по-високи разходи. Причината е много просто – вашият шнек е настроен да се включва през определен интервал и да работи определено време. За това определено време на работа, шнека пуска точно количество пелети в горелката. Ако съответно дължината им е различна, всеки път количеството ще бъде различно, а от там и процеса на горене ще се наруши. Друга важна спецификация е диаметърът. В момента на пазара има предимно 6мм и 8мм пелети. Тъй като матриците на пелетни мелници са проектирани с 6мм и 8мм отвор, не е нужно да се притеснявате за това, тъй като диаметърът е винаги един и същ, независимо какво е качеството.

По-малко дървени частици:

Когато избирате вашите пелети вероятно ще имате възможност да прегледате торбите в които те са опаковани. Ако завъртите чувала или изсипете пелетите на дъното на чувала ще остане някакво количество малки частици. Дори най-качествените пелети имат остатъчни дървени частици. Това е неизбежно. Тези частици всъщност са много малки парчета дървесен материал. Те се образуват при транспортирането на пелетите от пелет пресите до опаковачната машина, а от там до чувала в който се опаковат.

Според стандартите, съдържанието на такива частици в качествените пелети трябва да бъде по-малко от 1%. Прекалено много фини частици се причиняват от слабото съотношение на компресията на матриците на пелет пресите, което отново води до влошаване на качеството . Това означава по-слаба калоричност и по-висок разход.

2

Стъпка 2: Усета при визия и допир

Усет на дървесните пелети

Когато докоснете и почиствате качествения дървесен пелети, повърхността му трябва да бъде гладка и блестяща. Важно е също така да няма пукнатини. Ако пелетите не са гладки и имат високо съдържание на пукнатини, това може да бъде признак или на висока влажност или на лоша компресия на матрицата на пелет пресата. Повод за това е не добре кондиционирана суровина, което отново изиграва голямо влияние в непостоянното качество на пелетите.

3

Стъпка 3: Миризмата на пелетите

Тази стъпка от процеса на определяне качеството на пелетите ви изглежда твърде очевидна, нали? Много хора подценяват миризмата на пелетите, но от тази проверка определено има смисъл. Качествените дървесни пелети трябва да имат свеж аромат на дърво. Това е миризмата на суровината – чиста дървесина или друг дървен материал. Но, ако миризмата на пелети е странна, една от най-вероятните причини е, че суровината не е чиста, или се използва свързващо вещество в производството. Свързващо вещество понякога се използва като лепило в производството на дървесни пелети, за да се направи суровината по-суха. Това се практикува много често от по-малки производители, които имат проблем с процеса на изсушаване на суровината.

4

Стъпка 4: Метода с потапяне

Качествени пелети - как да проверим

Този тест се състои от две прости стъпки, които трябва да изпълните. Първо пригответе една чаша с вода като внимателно пуснете един пелет в нея. Нормално е този пелет да потъне. Това се дължи на факта, че предметите с по-висока плътност от водата потъват.

ВНИМАНИЕНИКОГА НЕ купувайте дървесни пелети, които могат да плуват.

Второ, изчакайте известно време – около минута. Дървесните пелети с добро качество ще се разтворят и разширят за много кратко време. Противно на очакванията, пелетите с по-лошо качество ще се разпаднат по-трудно и за по-дълго време. Обикновено това се дължи на свързващи агенти в състава на пелетите.

5

Стъпка 5: Изгаряне

Качество на пелетите

Това е най-добрият метод за тестване на качеството на дадени пелети, тъй като горенето е крайната дестинация и предназначение на дървесните пелети.  Може да вземете един пелет и да го запалите със запалка или кибрит. Дървесните пелети с добро качество се изгарят лесно, тъй като съдържат чисти стърготини. Когато пелетите започнат да горят, наблюдавайте цвета на пламъка, ако видите пламък в светло жълт или кафяв цвят, поздравления, те са добри. Ако обаче цветът на пламъка е тъмен или странен, той трябва да съдържа или свързващи вещества или суровини, които не са чисти. След изгаряне проверете остатъчната пепел, колкото по-качествени са дървесните пелети, толкова по-малко остатъчна пепел ще има

6

Стъпка 6 – Бонус съвет

Винаги питайте Вашият доставчик дали може да ви предостави някаква гаранция в случай, че не сте доволни от качеството на пелетите. Тъй като пелетите се купуват най-вече през лятото, направата на тест с горене не винаги е възможен. Гаранцията е една допълнителна сигурност. Използвайте винаги проверени доставчици и производители и не се подлъгвайте да си купувате дадени пелети, единствено защото са по-евтини. Когато цената е прекалено примамлива, винаги има уловка.

Какви пелети да изберем - мнения, ревюта и коментари от експерти и реални потребители
Logo
Сравни избраните продукти
  • Total (0)
Сравни