Цени 2019

Пелети – цени на тон, кога да купим най-изгодно,
какви проблеми да избявагваме?

Когато говорим за пелети – цени, качество, доставка са първите неща, които ни се завъртат в главите. Цената обаче е една от най-чувствителните теми за потребителите и има защо. През последните няколко години, на пазара се появяват и изчезват много различни марки – коя от коя по-добри, премиум, с най-добро качество, лъскава опаковка и т.н.

Редом с наистина качествените пелети, на пазара се появиха и много спекуланти и непочтени търговци, които се опитват да яхнат вълната и да направят бързи печалби от нищо неподозиращите и най-вече неопитни потребители. Трябва да си признаем, че не е никак приятно да си купиш пелети на ниска цена през месец Юни и в първите студени дни, когато си почистил котела и си подготвил цялата система, да осъзнаеш, че пелетите с които си се сдобил за 380 лв. от околовръстното шосе на всеки по-голям град, са с лошо качество. А какво въобще означава лошо качество? Ами има няколко варианта.

#1

Пелетите задръстват шнека

Пелетите задръстват шнека и дори е възможно да го счупят – това се получава, когато пелетите са по-дълги (На жаргон, производителите им казват „дълги като макарони“)

#2

Шлака

Пелетите образуват шлака – това е нещо специфично за иглолистните пелети или пелетите в които има съдържание на иглолистна дървесина. Ако се случи така, че силиката (веществото, което всъщност прави шлака) е в повече, то тогава неизменно ще имате този проблем. А това означава, че пелетите Ви са произведени от дървесни отпадъци с много иглолистна кора.

#3

Пелетите не се запалват

Пелетите не могат да се запалят – това е често срещан проблем на малки производители, които произвеждат пелети от трици с много ситна фракция. Обикновено пелета става толкова сбит и плътен, че кислорода не може да преминава свободно през частиците, а от там се нарушава и горенето.

#4

Не развиват температура

Пелетите не развиват температура – това най-често се случва, когато в съдържанието на пелетите има дървесина от топола. Този тип дървесина не е подходяща за производство на пелети и дори 10-15% наличие на топола в пелетите, може да окаже голямо влияние в калоричността

#5

Настройките – подценявант момент от повечето потребители

Настройки на котела/камината – това е един от най-подценяваните моменти. Тук много често сме били свидетели на случаи в които клиентите обвиняват доставчика или производителя. Но разбира се не винаги вината е в самите пелети. Консултирайте се със специалист, който може да направи подходящите настройки на вашият котел или камина. Винаги, когато променяте вида, доставчика и/или производителя на пелети ще е необходимо да се направят финни настройки. Това е не просто важно, но и задължително условие, защото то ще доведе до намаляване на разхода при отопление.

 

И все пак ако говорим за това по какви признаци трябва да се ориентирате, че едни пелети са със съмнително качество, то до голяма степен това е цената.

ВНИМАНИЕ Не е възможно да си купите пелети от порядъка на 350-380 лв. и да очаквате безпроблемна зима.
 

Пелети – цени на тон през отоплителен сезон 2019 – 2020

За да не правим нещата прекалено сложни, ще разделим пелетите на 3 основни сегмента – нисък, среден и висок/премиум клас. В ниския сегмент освен пелетите с изключително лошо качество, включваме и пелети произведени от слънчогледов отпадък (Шлюпки). Това са по-скоро индустриални пелети, които са подходящи за отопление само при много непретенциозни горивни системи. И така, цените, които може да очаквате през 2019 година са представени в таблицата по-долу:

Лято
Есен
Зима
Висок клас пелети
430 – 470 лв.
450 – 500 лв.
500 +
Среден клас пелети
400 – 410 лв.
430 – 460 лв.
460 +
Нисък клас пелети
300 – 350 лв.
340 – 380 лв.
400 +

Сами виждате, че ако планирате правилно бюджета си е възможно да си купите премиум пелети на цената, на която бихте си купили среден и дори нисък клас в активния сезон. Средно, това, което едно домакинство потребява за целия сезон е в порядъка на 3 – 3.5 тона. Не мисля, че си заслужава за разлика от 100 – 150 лв.  да се прави такъв компромис, при положение, че ако си направите организация е възможно да си купите пелети от премиум сегмента. Още повече, тук поговорката „евтиното ми излиза скъпо“ е приложима на 100%. Това е така, защото пелетите от по-ниските класове, имат по-ниска калоричност и на практика изгарят много повече. Виждали сме разлики от порядъка на 1 тон за отоплителен сезон.

 

И все пак ако искате да не правите грешки е най-добре да се доверите на реномиран производител, който познавате или който вашият комшия ще ви препоръча. Не правете грешката да пазарувате единствено и само с оглед на цената, защото тогава рискувате да станете жертва на някой търговец, търсещ бързи печалби.

Какви пелети да изберем - мнения, ревюта и коментари от експерти и реални потребители
Logo
Сравни избраните продукти
  • Total (0)
Сравни