Термопомпи

А какво е термопомпа?

Вече ви разказахме много за пелетите. Време е да се спрем на другия начин за отопление, който набира все по-голяма популярност – с термопомпа.

Термопампата е хитра машина, която използва разликата в температурите на външни източници спрямо желаната за постигане температура у нас, с което използва относително по-малко ток от мрежата, за да произведе относително повече топлина или студ в къщи/вилата/офиса/басейна.. Колко повече – ще разберете по-долу.

Най-познатата на всички ни термопомпа е климатика. Ще я срещнете още и под името чилър,
Та какво прави тя – отоплява, загрява ни водата в бойлера и охлажда, всичко това с едно устройство.
Термопомпата е подходяща както за новостроящи се обекти, така и за такива, в които вече имате изградено отопление. Тя може да се свърже с бойлера за топла вода, с радиатори, с конвектори (подходящи и за охлаждането през лятото) и с подово отопление.
Водещи производители на термопомпи са очаквано Бош, Дайкин, Висман, Самсунг, китайците и много други – с една дума обичайните заподозрени. Но и български компании, които асемблират термопомпи тук, с компоненти на първокласни марки и също се нареждат достойно в общия хор.

Какви видове са термопомпите?

• Въздух-Вода – използва като външен източник въздуха от околната среда.

• Вода-Вода – използва вода от сондаж или вода, циркулираща в тръби, заровени в земята.

• А научаваме, че вече има и термопомпи Слънце-Вода, използващи специални слънчеви панели.

 

Тук забелязваме, че във всички случаи се загрява вода. Това е и отговора на въпроса „Защо не си сложа х климатика и да приключа въпроса? Че е и по-евтино.“ Комфорта при отопление с подово, конвектори или радиатори дори, е несравним. Плюс загряването на топлата вода в бойлера.

 

Тук е момента да погледнем онези коефициенти, споменати в началото – колко повече топлина дава термопомпата, сравнена с взимания ток от мрежата?

 

• При Въздух-Вода 

А/ при загряване на водата до 35°C  за подово 1 към 4 

Б/ при загряване на водата до 45°C  за конвектори 1 към 3.4 

В/ призагряване на водата до 55°C  за радиатори 1 към 2.5

• При Вода-Вода – тук имаме по-голяма инвестиция, защото са ни нужни сондажи или система с тръби под земята в двора, но и коефициентите са по-високи: А/ 1:7 Б/1:5 В/1:4

Значи вземаме и плащаме на Енергото 1, а получаваме топло (или студено) по 4. Е, това си е нещо.
Geotok Vuzduh-Voda

Какво ще направят добрите инженери за вас? 

• Ще ви помогнат да изберете правилната мощност на термопомпата, често хората си купуват машина с по-голяма мощност от необходимата, която е и по-скъпа, разбира се.

• Ще ви сметнат инсталацията така, че с най-ниска температура 35°C  да поддържате 22°С  в помещението, което пък води до 30% спестяване от сметката за ток. Изобщо не ви е нужна висока температура на отоплението, това, освен високи сметки, е и концепция от миналото.

• Ще изпълнят вашата система качествено и в срок, което пък ще спести главоболия при монтажа и проблеми в бъдеще.

• И ще се грижат после за съоръженията ви.

Защо да си монтираме термопомпа?

Един уред за всичко, напълно автоматичен – управлявате го от телефона, ниски разходи по поддръжката, надежден за дълго време и никаква хамалогия. Плюс коефициентите по-горе. Да, сериозна инвестиция е, но за съжаление нищо не е безплатно.
Тук в никакъв случай не ви съветваме да си изхвърлите пелетния котел (или друг инсталиран топлоизточник)! Цените на различните енергоносители са толкова динамични и непредсказуеми, че нищо не се знае за утре. Ако човек може да си го позволи финансово, винаги е добре да има алтернативи. 
 
От началото обаче ни гложди един въпрос: Добре де, но кой ще ме посъветва каква термопомпа да си избера, каква инсталация да предвидя, кой ще ми изчисли и проектира всичко правилно и накрая кой ще го изгради и пусне? Че и после ще го поддържа?
 
Да, термопомпата не е уред като телевизора – купуваш, пускаш и гледаш. Това е цяла сложна система и е критично важно да работи като часовник. Иначе язък за парите, както се казва.
 
И тук е ролята на специалистите, а някои от най-добрите от тях са наши партньори.
 
5 тайни
Сред хората циркулират доста заблуди за термопомпите. Ние се опитваме да оправергаем или коригираме основните от тях. Има и бонус една истина, която често забравяме.

Какви пелети да изберем - мнения, ревюта и коментари от експерти и реални потребители
Logo
Сравни избраните продукти
  • Total (0)
Сравни